Wij zijn zo gewend om ons te focussen op onze tekortkomingen, dat we geen oog meer hebben voor al onze gaven en talenten.
Ik baalde bijvoorbeeld altijd vreselijk van het feit dat ik zo slecht was in gezelschapsspelletjes, zoals Hints of dat andere spel waarbij je beroemde filmsterren moet raden. (Ik kan echt geen namen onthouden van acteurs en andere beroemdheden (behalve George Clooney natuurlijk) dus dat was altijd een ramp.)
Ondertussen vergat ik dan, dat ik bijvoorbeeld wel heel goed ben in het organiseren van gezellige avondjes, in leidinggeven, in mensen helpen zich weer te verbinden met wie ze écht zijn, dat ik een grote fantasie heb en waanzinnige leuke kinderspeurtochten kan bedenken en nog veel meer ...
More...
Het is dus belangrijk om te stoppen met focussen op wat je niet kunt en te beginnen met focussen op wat je allemaal wel doet en kunt. Zodat jij al die prachtige bijzondere unieke gaven van jou kunt ontdekken.
Het grootste misverstand over Talenten
Vind jij dat toch wel lastig? Om jouw talenten te ontdekken en te gaan doen waar jij écht blij van wordt?
Wellicht staat dit grote misverstand dan ook jou in de weg:
"Een talent is iets waar ik goed in ben"
Het klinkt heel logisch maar toch is het niet waar. Als een taak of activiteit je wel heel goed af gaat, maar je beleeft er geen plezier aan, dan ben je NIET met je talent aan het werk.
Met je talent werken maakt je blij en geeft je energie.
Maar wat zijn talenten dan wel?
Talenten zijn een natuurlijke begaafdheid en kosten in principe geen moeite, ze zijn er gewoon.
Je kunt bijvoorbeeld een groot sporttalent bezitten. Dat betekent dat je als vanzelf hierdoor aangetrokken wordt. Je bent al jong op het sportveld te vinden, je kijkt veel naar sport, je fantaseert over een loopbaan als stervoetballer, schaatser of turner. Je hebt je helden, die een voorbeeld voor je zijn: dat wil ik later ook! En je gaat leren dat je om zover te komen veel moet trainen en oefenen.
Je talent is aangeboren, maar daarna moet je het ontwikkelen. Dit geldt voor elk talent. Dan komt het tot bloei.
Waarschijnlijk ken je ook de ervaring dat je opeens dingen weet en kunt die je eigenlijk niet kunt weten of kunnen. Je hebt er nooit les in gehad, niemand heeft het je ooit voorgedaan of uitgelegd, en toch gaat het je enorm goed en vanzelfsprekend af. Dat is een talent.
Sommige talenten ontmoet je meteen in je jeugd, andere komen later in je leven tot uiting. Pas als je leert schaken, weet je of je een talent voor schaken hebt, nietwaar?
Vaak leidt je intuïtie je al heel krachtig op weg naar het vinden en tot uiting brengen van je talenten. Kijk eens bij mijn gratis online workshop 'De Kracht van jouw Intuïtie' als je jouw intuïtie meer wil leren gebruiken op jouw levenspad.
Hoe kan jij jouw talenten ontdekken?